Foodtag - et stærkt signal fra Vesthimmerland

I påsken lacerede tre vesthimmerlandske institutioner en landsnyhed til smartphone. Fremover vil forbrugere over hele Danmark med et kameraklik mod varens 2D-stregkode kunne spore danske kvalitetsfødevarers oprindelse: fra hvilken kalv og hos hvilken landmand er kalvefileten kommet.

Alt, hvad den kvalitetsbevidste forbruger landet over behøver, er at downloade en af de mange gratis scanner-applikationer til din smartphone – og så er han eller hun fremover med et klik på mobilkameraet klar til at spore eksempelvis kalvefileten i køledisken helt tilbage til den præcise ophavskalv på landmandens mark. Udmøntningen af sporbarhedsideen, der blev lanceret i påsken, er fostret her i Vesthimmerland. Med tre lokale institutioner som ophavsmænd, nemlig: Nordjysk Fødevarenetværk i Aars, Himmerlandskød i Farsø og Lyngsoe Systems i Aars.

Og på et splitsekund svarer mobiltelefonens skærm med korte, faktuelle, let overskuelige oplysninger: om eksempelvis kalvens alder, slagtetidspunkt, ophavssted, hvilken landmand, der har opdrættet, o.s.v. …ligesom det f.eks. også bliver muligt at studere en lækker opskrift fra producenten direkte over supermarkedets kølemontre.

Men fra nu af kan forbrugerne så forvente systemet gradvist udrullet til masser af kvalitetsfødevarer, til salg i butikker i alle dele af detailhandlen og over hele landet. Så mobilen også i sammenhæng med fødevareindkøb kan blive et uundværligt værktøj i dagligdagen for den kvalitetsbevidste forbruger.

Sporbarhed - fra jord til bord

Kodeordet er sporbarhed. Kundens mulighed for at spore den konkrete vares oprindelse – fra jord til bord. 

”Vi har meget gerne villet have netop Himmerlandskøds udskæringer med helt fra starten. Da slagterivirksomheden netop er etableret på et forretningsgrundlag, der fokuserer netop på sporbarhed,” fortæller tovholderen på projektet, Hardy Jensen. Som direktør for den erhvervsdrivende fond, Nordjysk Fødevare Netværk, med hjemsted i Aars har han over 300 medlemsvirksomheder i ryggen i projektet, der skal fremme forbrugerbevidstheden om særligt nordjyske fødevarers høje kvalitet.

Afvisning af Udkantsdanmark

"Dansk og særligt nordjyskproducerede fødevarer er ofte kvalitetsvarer i verdensklasse. Nu kan vi også synliggør det med den nyudviklede teknologi, som vi i Vesthimmerland er stolte over at have ageret motor for udviklingen af,” tilføjer Hardy Jensen. Han tilføjer, at den avancerede foodtag-løsning og det lokale samarbejde, der ligger bag, samtidig er et stærkt lokalt teknologisk og erhvervsmæssigt signal:

”Uanset hvordan man visse steder stempler vores egn, så er foodtag et synligt bevis på, at Vesthimmerland ikke skal og ikke vil regnes med til det såkaldte Udkantsdanmark. Vi kan selv”.

Hos Himmerlandskød A/S, der arbejder med danske kalve- og oksekødsudskæringer, primært fra nordjyske dyr, ser man sin egen drøm blive virkelighed:

”Da vi for tre år siden etablerede virksomheden med nu 40 ansatte, vurderede vi, at forbrugerne med tiden ville efterlyse adgang til denne slags ærlige informationer, hvorfor vi indrettede hele vores produktionslinie derefter” siger direktør Søren Andersen. Også han påpeger betydningen for egnens selvværd:

”Vi ser i disse år mange slagteriarbejdspladser flyttes til udlandet, hvor der er lave lønninger. Hos Himmerlandskød beviser vi, at moderne slagterivirksomhed har en fremtid lokalt, fordi vi satser nationalt.”

Også hos Lyngsoe Systems i Aars, der har udviklet foodtag.dk og samlet de tekniske tråde i projektet, noterer man sig de samme perspektiver.

”Lyngsoe Systems er et levende bevis på, at højteknologivirksomheder sagtens kan trives i Vesthimmerland, hvortil det er muligt at tiltrække højtuddannet lokal arbejdskraft, der måske først har været en tur inde over uddannelsesinstitutionerne i Aalborg,” siger sales manager Henrik Egestad og tilføjer:

”Og så er det jo særligt skønt, når vi kan samarbejde med andre lokale institutioner og virksomheder om initiativer, der er med til at sikre fremtidens lokale industriarbejdspladser og know how.”

Adskillige applikationer” til smartphone åbner mulighed for scanning af stregkoder og dermed benyttelse af det nye fooodtag-tilbud. F. eks. kan Scanlife eller Barcode Scanner downloades gratis. Læs mere om foodtag-initiativet på www.foodtag.dk, hvor der også er eksempler på, hvordan forskellige helt konkrete varer præsenteres. Og læs mere om Nordjysk Fødevare Netværk på www.nordjyskfood.dk. 

For yderligere oplysning kontakt: direktør Hardy Jensen, Nordjysk Fødevare Netværk, tlf.: 70 20 66 71 / 29 62 02 24, email: haj@agrowise.dk og læs mere på www.nordjyskfood.dk
Søren Andersen, Himmerlandskød A/S kan kontaktes på telefon 61 39 14 72 eller email: sa@himmerlandskoed.dk og læs mere på www.himmerlandskoed.dk
Sales manager Henrik L. Egestad, Lyngsoe Systems, tlf.: 23 30 74 92, email: hle@lyngsoesystems.com og læs mere på www.lyngsoesystems.com